Tomb Vgs logo: såmannenTOMBVGS

Fire jenteelever jobber på hver sin PC.
snakkeboble

Husdyrtreff - konkurranse for fordypning

Fagpraten foregår i rolige omgivelser og konsentrasjonen er på plass når Vg2-elever som har valgt Yrkesfaglig fordypning husdyr, skal levere sine Husdyrtreffoppgaver.

01. August 2024

Denne dagen er det de siste tekstendringene og finpussen som gjelder. Tidsfrist for innlevering nærmer seg.

Snart skal innsendte oppgaver fra mange av landets naturbruksskoler vurderes av en landsjury. Forventningene er store etter at det år etter år har havnet mange førstepriser på Tomb. Det er bare pallplasser som gjelder!

-Arbeidet med Husdyrtreff gir elevene en unik mulighet til å fordype seg i en husdyrproduksjon de er spesielt interessert i, sier husdyrlærer og tidligere professor ved NMBU Veterinærhøyskolen, Tore Framstad. -Dette arbeidet går faglig dypere enn i vanlig undervisning i fem forskjellige husdyrproduksjoner det kan velges mellom. I de sju årene jeg har vært på Tomb og hatt ansvar for Husdyrtreff-konkurransen, har elevene gjort det meget skarpt, forteller han engasjert.

Vant 4 av 5 produksjoner i 2023
I 2023 gjorde elevene omtrent «rent bord» i konkurransen. Da vant de 4 av de 5 produksjonene; i fjørfeproduksjon, storfekjøtt, melkeproduksjon og svineproduksjon. Det har aldri skjedd tidligere i konkurransens 40 år lange historie. I tillegg tok elevene 3 andreplasser og 2 tredjeplasser. Det blir i alt 9 av 15 «pallplasser»!

Elevene på Tomb har i løpet av de sju siste årene tatt 18 av mulige 35 førsteplasser, 18 andreplasser og 12 tredjeplasser. Godt jobba!

Fire elevgutter sitter i et klasserom og jobber på hver sin PC.

Bildet over: En av gruppene som fordyper seg i «Ammeku – kjøtt-produksjon» er (fra venstre): Eirik Thune, fra Rakkestad, Syver Opheimsjorde, Ål, Elias Bogetvedt, Gjerdrum og Håvard Lund, Rakkestad. Temaene de skal innom er mange; bl.a. avl, fôr og fôring, klima og dyrevelferd. Eirik Thune forteller at gruppa også har sett nærmere på hvordan bonden, forbrukeren, politikeren, dyreverneren og miljøentusiasten tilnærmer seg de ulike problemstillingene. – Fra vårt eget ståsted, bonden, er vi jo opptatt av at dyra har et bra liv; uten legemidler og minst mulig antibiotika. Det er viktig å kjenne hvert enkelt dyr og følge det opp. – Vi fordeler ulike tema i gruppa før vi syr alt sammen, forteller Syver Opheimsjorde. – Det er mye å gjøre, men vi har lært mye gjennom denne prosessen, og så har vi har samarbeidet godt – det er også en viktig!

I agronomklassen (Vg3) arbeider også elevene hvert år med Husdyrtreff-oppgaver. Mange av disse elevene hentet hjem priser i fjor - og mange år tidligere!

Hva er Husdyrtreff?

Husdyrtreff har vært arrangert i over 40 år. Tine, Nortura, Norsvin, Tyr og Geno samarbeider om å lage en tevling for naturbruksskoler i hele landet. Konkurransen går ut på å levere de beste gruppe-besvarelsene på oppgaver innenfor én av fem ulike produksjoner; storfe – melkeproduksjon, storfe – kjøttproduksjon, saueproduksjon, svineproduksjon eller fjørfeproduksjon. Oppgavene er omfattende og er tatt ut fra reelle problemstillinger.
De er også godt egnet til å oppfylle flere kompetansemål i lærerplanene som skal nås i løpet av et skoleår. Kilde: Geno.no

Lærer og elever sitter ved en pult og gjennomgår en oppgave.

Tore Framstad gir råd til Miriam Frantzen Buer fra Hommersåk som har fordypet seg i Storfe melkeproduksjon sammen med Anna Emilie Kjæstad Nilsen, Rakkestad (som ikke var til stede da bildet ble tatt).

Tre elever sitter rundt en skolepult.

Fra venstre: Gabriel Ødemark, Ådne Culley Enger og Gabriel Ødemark.

Oversiktsbilde fra klasserom

Sist finpuss på husdyrtreff-oppgavene.

Fire jenteelever jobber på hver sin PC i klasserommet.

Eva Kirkebøen, Hemsedal, Katrine Telstø, Etnedal, Malin Asperød Kvarme, Ås og Martha Victoria Foss Forsetlund, Fredrikstad har valgt griseproduksjon. -Vi har lært utrolig mye underveis. Ikke minst har vi forstått at marginene er små for at grisen ikke trives og at konsekvensene kan være store, sier jentegjengen som kommer fra ulike deler av landet.